Vegetabilsk garvet skind

Hvorfor vegetabilsk garvet skind.

Realiteten

For at forstå, hvad vegetabilsk garvet skind i realiteten er, bør man først forstå grundbegreberne:

Hvad er garvning?

Hvordan garver man skind / garvningsmetoder?

Hvordan garver man skind? – og hvad betyder ordet egentlig?

Betydningen

Man har kendt til beklædning og andre nyttevarer i skind siden de første mennesker, og man finder henvisninger til skindbeklædning i Bibelen og endda beskrivelser af garvning i Homers ”Iliaden”. Det giver sig selv, at behandlingen af skindet har ændret sig meget gennem tiden, hvor de tidligste eksempler man har fundet er skind garvet med dyrehjerne og galde.

Mineralsk garvning – garvning med tungmetallet krom

Krom

Al garvning hvor man bruger mineraler kaldes Mineralsk garvning. Man kan bruge flere forskellige mineraler, men det mest benyttede er tungmetallet krom (op mod 90% af alt skind garves med krom).Krom-garvningen tager en dags tid, og er dermed den langt hurtigste garvemetode man kender. Behandlingen er i store træk, at skindet først bliver sat i blød i saltsyre, hvorefter det garves i en krom-sulfat opløsning indeholdende krom3-salte. Disse salte er allergifremkaldende og kan give kronisk kontaktallergi.

For at undgå at skindet bliver angrebet af bakterier under behandlingen bliver det ofte behandlet med det kemiske middel PCP, et stof der kan virke skadeligt på bl.a. lever, lunger og nervesystemet, selv ved kort påvirkning. Det er mest et problem i industrien, da der ikke sidder så meget af det tilbage i det færdige produkt.

I et normalt skind er der små fejl, pletter eller andre ujævnheder – det afhjælpes ved at give det færdige produkt et overtræk af polyurethan eller akrylater, der skjuler fejl og pletter. Belægningen gør at skindet ikke længere kan ånde og det mister sine naturlige egenskaber. Det er lidt i tråd med, når man giver ulden en superwash behandling.

Problemerne ved mineralsk garvning

Problemstillinger

Det er klart at den mineralske garvning har slået igennem, da den er meget billig i forhold til den anden kommercielt brugte metode – vegetabilsk garvning. Problemerne ved den billige kromgarvning er naturligvis alle de skadelige kemikalier der bruges og siden udledes i miljøet, samt sidder tilbage i det færdige produkt. Krom salte kan give allergiske reaktioner, og kan under visse omstændigheder omdannes til det kræftfremkaldende stof, hexavalent krom.

Den sundere vegetabilske garvning

Vegetabilsk garvning

Der er heldigvis alternativer – som med alt andet – til de skadelige stoffer, og i det her tilfælde drejer det sig om den vegetabilske garvning. Skindene er bliver tilberedt ved hjælp af salt fremfor saltsyre og til selve garvningen bruger man forskellige planteekstrakter. Mange forskellige typer bark og rødder har et højt indhold af tannin (garvesyre), det blødgørende stof man bruger til garvningen. Helt dagligdags planter som rabarber, eg og kastanie bruges i stor stil. Garvning med planter er meget dybtgående og op mod 80% af garvesyren optages i skindet, hvilket giver forholdsvis lidt overskudstof – og det der er, er 100% biologisk nedbrydeligt. Vegetabilsk garvet skind og læder er generelt meget holdbart, og bliver ofte brugt til møbler, kufferter, tasker og eksklusive sko.

Hos Ciampi Lædervarer anvender vi I langt størstedelen af vores produkter vegetabilsk garvet skind. Vi handler derfor skind fra certificerede garverier som er tilsluttet Konsortiet af “VERA PELLE CONCIATA AL VEGETALE”. Konsortiet er en sammenslutning af mere end 20 garverier, som alle udelukkende anvender den vegetabilske garvningsmetode i fremstilling af deres skind. En Toskansk tradition, som har eksisteret i lang tid, og som i dag er værdsat og anerkendt på globalt plan som værende absolut førende. Vi er derfor i stand til ved levering af en lang række af vore produkter at certificere disse med mærkater, som netop foreskriver anvendelsen af ægte vegetablisk garvet skind.

Follow
...
Back

din indkøbskurv

0

Ingen varer i kurven.

Total
kr.
til betaling
Empty

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!